П’ятниця, 29 Березня, 2024

Шахрайство в умовах війни: як сумчанам не потрапити на гачок до аферистів

Кожного року аферисти видурюють в українців близько 484,6 млн гривень. Такі дані оприлюднила українська Асоціація ЄМА. Наживаються злодії, повідомляє сайт sumy-yes, навіть під час війни.

Правоохоронці фіксують все нові й нові види шахрайства: фейковий збір грошей, евакуаційні перевезення, талони на пальне. Здають українцям в оренду неіснуюче житло.

I-sumy спільно із Сумським районним управлінням поліції ГУНП в Сумській області розповідають, як сумчанам не потрапити в пастку.

З початку війни працівники поліції відкрили 75 кримінальних проваджень за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). По всіх справах, наразі тривають досудові розслідування.

У відділі комунікації ГУНП в Сумській області повідомили, що на Сумщині аферисти використовують старі схеми шахрайства, такі як продаж/покупки через сайт ОЛХ та “ваша картка заблокована”.

Як сумчанам не потрапити у пастку шахраїв: поради

– Якщо вам телефонують з невідомих номерів – не беріть слухавку. Якщо з незнайомого номера прийшло SMS-повідомлення – ні в якому разі не можна переходити за посиланням. Це працюють шахраї, – повідомляють в поліції.

На думку правоохоронців, не вартує повідомляти стороннім особами власні паспортні дані, відомості про банківські картки, в тому числі CVV2-код на зворотній стороні картки. Не вартує також відправляйте коди підтвердження чи активації. Не переказуйте грошові кошти на сумнівні рахунки. При покупці товару рекомендується користуватися лише наложеним платежем. 

Якщо ж ви все-таки повідомили зловмисникам свої особисті дані, необхідно відразу звернутися до правоохоронних органів. Також зателефонуйте в контактний центр банку та заблокуйте картку.

Працівники поліції наголошують, що якщо звернення про скоєння злочину надійде відразу, є шанси затримати злочинця по гарячих слідах.

Загалом працівники поліції рекомендують не панікувати, в якій би ситуації ви не знаходилися.

Як подати онлайн-заяву по боротьбі з шахраями на сайті МВС України

На сайті в Управлінні, в онлайн-формі залишаєте електронну заяву. Вказуєте свої контактні дані та детально описуєте, як постраждали від дій афериста. Розділ «Зміст Звернення» необхідно заповнити відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Про те, як подати заяву та дізнатися результат справи читайте тут.

Отримати консультацію можна в контакт-центрі безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 або на сайті.

Шахрайство: наслідки

Відповідно до Кримінального кодексу України шахрайство карається штрафом від 34 000 до 51 000 гривень, або громадськими роботами від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі строком до трьох років. У разі повторного вчинення даного злочину – штраф від 51 000 до 68 000 гривень. Повідомляє національна поліція України.

Якщо шахрайство вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій – позбавлення волі від трьох до восьми років.

Ті ж дії, якщо шахрайство вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою карається позбавленням волі від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

.,.,.,.